Lavender innehåller fytoöstrogenlavender

Fytoöstrogen och dess påverkan på dina östrogennivåer

På engelska phytoestrogens.

Fytoöstrogen är olika växtämnen som påminner om kroppens egna östrogen och beter sig som östrogen i kroppen. Inte helt förvånande då namnet till och med innehåller ”östrogen”.

Inledning

Fytoöstrogener är antagligen de minst ”farliga” på listan De 9 Värsta hormonstörande substanserna vilket inte betyder att det är bra eller ok för dig, det betyder snarare hur fruktansvärt dåliga de andra 8 är.

Vår bakterieflora i magen är rätt bra på att ta hand om de fytoöstrogena ämnena, till skillnad från de andra östrogena substanserna som är artificiella.

Det finns även situationer där fytoöstrogena växtämnen är bra, t.ex. om ditt naturliga östrogen är för lågt. De som kan lida av östrogenbrist är exempelvis kvinnor i klimakteriet, kvinnor som ammar, har en ätstörning eller övertränar.

Det är inte bra för tjejer med normala östrogennivåer att få för mycket externt östrogener, de kan ge konsekvenser såsom ökad risk för bröstcancer, endometrios, fibrocystisk bröstsjukdom, oregelbundna menstruationscykler, bröstspänningar och ömhet, värmevallningar och nattsvettningar, minskad sexlust, huvudvärk och migrän, depression och ångest.

Var finns Fytoöstrogener?

Det finns i många fytoöstrogena växter, varav de värsta i det här sammanhanget är soja och linfrö, de har tiotusentals gånger mer fytoöstrogen i sig än någon annan växt. Utöver det finns det några till värda att nämna:

  • Lavendel och Marijuana
  • Lakrits
  • Vegetabiliska matlagningsoljor (linfröolja, sojabönsolja, sesamolja)
  • Vissa nötter (mandlar, cashewnötter, pistagenötter, valnötter)
  • Iso-flavoner, en typ av fytoöstrogen som finns i sojaprodukter och som kan påverka hormonbalansen i kroppen.

Innan jag fortsätter vill jag bara tillägga att bearbetad mat (processed food på engelska) generellt sett är mycket värre.

Linfrö är den växt med mest fytoöstrogen
Skål med linfrö

I en stor undersökning om 100 st olika växters fytoöstrogeninnehåll hade sojabönor 103,920 mikrogram fytoöstrogen per 100 gram och linfrö 379,380 mikrogram fytoöstrogen per 100 gram. Källa kommer ifrån boken; Estrogeneration – How Estrogenics Are Making You Fat, Sick, and Infertile

Vad säger forskningen om soja?

Forskningen går isär och slutsatserna varierar kraftigt beroende på vilka undersökningar du väljer att lita på.

Man kan dock konstatera att det finns extrema krafter som har väldigt mycket att vinna på att sojaprodukter inte har någon negativ effekt på hälsan.

Det finns flera studier som visar på att fytoöstrogen är både bra och dåligt för kvinnors hälsa men det behövs som vanligt mer forskning på detta område. Jag tänkte gå igenom några intressanta studier.

sojabönor
Sojabönor

Studie om bröstcancer hos råttor

Det har genomförts en studie av forskare vid Wake Forest University School of Medicine i North Carolina, USA och publicerades i tidskriften Cancer Research 2001 där höga doser av sojaprodukter kan öka risken för bröstcancer hos råttor.

I studien delades råttorna in i två grupper. En grupp fick en normal kost och den andra gruppen fick en diet med höga halter av sojaprotein. Resultaten visade att de råttor som fick sojaprotein i sin kost hade högre nivåer av östrogen och östrogenreceptorer i bröstkörteln. Dessutom hade de råttor som utsattes för sojaprotein i en ung ålder högre risk att utveckla bröstcancer senare i livet.

Forskarna bakom studien hävdade att deras resultat tyder på att sojaprodukter, särskilt om de konsumeras under en kritisk utvecklingsperiod, kan öka risken för bröstcancer hos kvinnor genom att påverka östrogennivåerna och östrogenreceptorerna i bröstvävnaden.

Studier om sojaprodukters påverkan på sköldkörtelfunktionen

Tidskriften PLoS ONE gjorde en metaanalys(sammanfattande av resultaten från 30 kontrollerade studier som undersöker samma frågeställning) 2018 och fann att höga doser av soja-isoflavoner kan påverka sköldkörtelfunktionen genom att minska nivåerna av sköldkörtelhormoner och öka nivåerna av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH). Detta kan i vissa fall leda till hypotyreos eller försämrad sköldkörtelfunktion.

hypotyreos

Hypotyreos är en sjukdom som uppstår när sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är en liten körtel som sitter vid basen av halsen och producerar sköldkörtelhormoner som styr ämnesomsättningen i kroppen.

Symtomen på hypotyreos kan påverka fertiliteten på olika sätt. Sköldkörtelhormonerna är viktiga för reproduktionshälsan hos både män och kvinnor. Hos kvinnor kan hypotyreos leda till ägglossningsproblem, oregelbundna menstruationscykler och minskad fertilitet.

Det är viktigt att behandla hypotyreos om man vill bli gravid och ha en hälsosam graviditet, eftersom obalanser i sköldkörtelhormonerna kan öka risken för missfall, för tidig födsel och komplikationer under graviditeten.

Jag väljer att tro på att dessa och andra liknande studier och har dragit slutsatsen att det är bäst att helt hålla sig borta från soja och sojabaserade produkter.

Linfrö

Det finns inte i närheten lika mycket forskning på linfrö som det gör på t.ex. soja, men linfrön innehåller höga halter av lignaner, en typ av fytoöstrogener. Det finns risk att en hög konsumtion av linfrön kan ha negativa effekter på hormonbalansen och påverka hälsan på olika sätt.

Anledningen till att linfrö får sån framstående roll i den här artikeln är doktor i biokemi, Dr. Anthony G. Jay’s uttalande om det i hans bok: ”It’s powerfully estrogenic and that is enough for me.”.

Om man bortser från linfrö’s östrogenlika egenskaper verkar det ha en del positiva hälsoeffekter, så beroende på vad dina mål är kanske du inte ska utesluta det helt.

Lavendel och Marijuana

Cannabisplanta
Cannabisplanta

På samma sätt som med linfrö så finns det inte mängder med forskning på lavendel och marijuana östrogenlika effekter, utan jag går även här på Dr. Anthony G. Jays’ ord.

Den stora skillnaden mellan dessa 2 och de andra fytoöstrogena ämnena är att inte främst blir exponerad genom att äta dem.

Lavendel är en populär essentiell olja som ofta används i luftfuktare och essentiella luktspridare.

Att andas in kraftigt östrogena ångor rakt ner i lungorna är antagligen ett effektivt sätt att få ut östrogen i blodet. Det är något jag undviker på alla sätt jag kan.

Lakrits

Lakrits innehåller fytoöstrogen
Lakrits

Lakrits innehåller inte i närheten lika mycket fytoöstrogen som t.ex. soja och linfrö, men det hamnar på listan på grund av mängden lakrits man lätt får i sig. Lakrits är mycket populärt i Norden och tyvärr för mig så är saltlakrits mitt absoluta favoritgodis.

Jag klarar inte att helt undvika saltlakrits då det är så oemotståndligt gott, men jag begränsar kraftigt hur mycket av det jag äter.

Vegetabiliska matoljor

Den vanligaste vegetabiliska matoljorna är rapsolja, majsolja och solrosolja men det finns fler och de varierar i hur dåliga de är för din hälsa..

Min rekommendation är att undvika det helt om det är möjligt och istället steka i olivolja, kokosolja eller smör.

Avslutningsvis

Att helt undvika alla fytoöstrogener är helt omöjligt och ingenting man bör försöka sig på. Men man kommer väldigt långt på att bara vara lite medveten och undvika det i den mån man kan.

Mycket från den här artikeln kommer från Dr. Anthony G. Jay’s bok. ”Estrogeneration: How Estrogenics Are Making You Fat, Sick, and Infertile”


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *